top of page

Mik azok a típusok?

Miután a fajta Nagy Britanniából származik, a klasszikus angol (brit) collie-t tekinthetjük az eredeti verziónak. Ahogy teltek-múltak az évek, évtizedek, a tenyésztők folyamatosan finomítgatták, változtatták a fajtát. Így alakulhatott, hogy például a szemek kisebbek és mandulavágásúbbak lettek, a szőrzet pedig nagyobb, hosszabb, vastagabb. Persze ahány nemzet annyi ízlés, így ahol nagyobb létszámú állomány volt, az a földrajzi régió "kifejlesztette" a saját típusát. Az alap azonban mindig az angol idea, az angol standard kell, hogy legyen. Hatalmas eltérések nem lehetnek, hiszen maga a fajta ugyanaz. "A típus nem más, mint különféle jegyek és jellemzők által meghatározott összkép, ami sokszor egy-egy földrajzi területre jellemző - egyazon fajtán belül." - Mia Ejerstad.

Milyen típusok vannak?

A mai értelembe vett collie, mint fajta kb. 150 éves. Már ha abból indulunk ki, hogy minden mai collie ősapját az 1800-as évek második felétől jegyzik. A collie ekkor még nem igazán hasonlított mai önmagára, inkább egy kicsit nyúltabb border collie-ra hajazott. Kb. az 1920-30-as évekre nyerte el azt a formát amit ma klasszikus angol collie-nak nevezünk. Az évtizedek során a tenyésztők saját ízlésük, illetve különböző (akár helyi) irányelvek szerint formálták, modernizálták a fajtát. Mivel a modernizáció egy folyamat, nem pedig egy konkrét időponthoz köthető dolog, ezért vannak olyan kutyák amik nem nevezhetők sem kifejezetten klasszikusnak, sem kifejezetten modernnek, hanem inkább egyfajta átmenetet képeznek a kettő között. A folyamat az 1970-es, ’80-as években gyorsult fel (főleg a társadalmi változások, a tömegkommunikációs, valamint az utazási lehetőségek megváltozása miatt), és a mai napig tart. A modernizáció az angol kutyákat sem kerülte el, így az utóbbi évtizedekben (talán úgy a ’80-as évektől datálva) létrejött a modern angol collie. Brit területeken ma főleg ez a típus jellemző. DE… minden változástól és modernizációtól függetlenül, azok a vonások, tulajdonságok, amik a collie történetének első 60-80 évére voltak jellemzőek, nem törlődtek ki a fajtából, így a klasszikus vonások időről-időre előbukkannak, még a mai, modern állományban is. Igazi klasszikusnak ugyan csak a valóban régi típusú angol collie-kat tekinthetjük, a klasszikus megnevezés ma is létezik. Teljes egészében régi típusú klasszikus kutya már nincs. Inkább csak több-kevesebb klasszikus vonással rendelkező modern kutyák vannak. Manapság őket nevezzük klasszikus típusú kutyáknak. Így tehát alapvetően megkülönböztetünk klasszikus, átmeneti és modern kutyákat.

Európában - Nagy-Britannián kívül - elég jelentős állomány található a Skandináv országokban, illetve Franciaországban, valamint Európán kívül az Egyesült Államokban. Skandináviában nagyon régóta tenyésztik a fajtát, az ottani típus inkább a klasszikus angol kutyák felé mutat. Skandináviában a fajta nem modernizálódott olyan mértékben, mint mondjuk Franciaországban. Amikor kifejezetten modern collie-ról beszélünk, a legtöbb embernek a modern francia típus ugrik be. Nem véletlenül, hiszen a francia állomány túlnyomórészt kimondottan modern. Klasszikus típusú francia kutyákkal manapság nem is igazán lehet találkozni. Persze ezek a típusok gyakran keverednek egymással, így létrejöttek a kevert típusú kutyák (pl. modern francia és angol vonalak keresztezése). Érdekes, hogy vannak olyan országok, ahol bár jó ideje hatalmas állomány van, saját típus mégsem alakult ki (pl. Oroszország).

A collie Nagy-Britanniából származik, onnan került át a világ más pontjaira, különböző európai országokba, Amerikába, vagy Ausztráliába. A nagy távolságra lévő állományok szinte teljesen elszakadtak egymástól, bár vannak olyan - igen távoli - kennelek, ahol a mai napig igyekeznek az anyaországból származó kutyákkal frissíteni az állományt (pl. modern angol collie-k Ausztráliában). Ausztráliától eltérően Amerikára nem igazán jellemző a modern európai kutyák importja.  Az amerikai kutyáknál így nincs igazán klasszikus, és modern típus, az ottani állomány megjelenése az utóbbi évtizedekben nagyjából hasonló maradt, és szinte teljesen elkülönült az európaitól. Az amerikai kutyák földrajzi közelségük okán jutottak el Kanadába, így a kanadai állomány nagy részét amerikai kutyák alkotják, de - főleg a francia-kanadai területek hatása miatt - néha keveredik a modern európai vonalakkal is. Az amerikaival ellentétben, kifejezetten jól behatárolható kanadai vagy ausztrál típus nincs.

 

Típusok összesítve:

Időben: klasszikus – átmeneti - modern

Térben: angol, skandináv, francia, amerikai, kevert

A collie típusainak meghatározása nem egy egzakt tudomány, ezek a kifejezések inkább csak tenyésztői közszájon forognak. Nincsenek pontos definíciók arra, hogy melyik típus pontosan milyen. Már csak azért sem, mert nagyon sok az átmeneti, kevert típusú kutya. A modernizációs folyamat az utóbbi években helyenként változni látszik. Egyre szaporodik ugyanis azoknak a tenyésztőknek a száma, akik a klasszikus vonásokkal rendelkező kutyákat részesítik előnyben. Sőt lassan de biztosan megkezdte európai térhódítását az amerikai collie…

Na de milyen típus Lassie? Miután Lassie az 1940-1950-es évek sztárja volt, a regény írója pedig angol (Eric Knight, aki maga is tenyésztette a fajtát), így típusát tekintve egy klasszikus angol kutya lenne. Lenne… ha nem lennének a filmek, de mivel Lassie történetét Amerikában filmesítették meg, így a köztudatban élő Lassie egy sable white amerikai típusú collie.

collie kennel

1900-as évek legeleje

James Watson:  The dog book 1906

forrás: oldtimefarmshepherd.org

angol collie kennel

1950-es évek

Ladypark kennel és tenyésztőjük Miss Phyllis Grey

forrás: collie-online.com

angol sable white collie kan

1930-as évek 

Laund Lector of Bellhaven

A kutya Angliában született, onnan az USA-ba importálták tenyésztési célra, több rokonával.

forrás: collie-online.com.

amerikai típusú blue merle collie szuka

2010-es évek 

McLeod's Colour Of Magic

A kutya a svájci McLeod's kennelben született két amerikai szülőtől.

forrás: wicani.co.uk

angol tricolor collie kan 

2000-es évek vége

Camanna Chatline

A kutya Angliában született, onnan importlálták a német Chillytime kennelbe.

forrás: collie-online.com

angol blue merle collie szuka

1900-as évek 

Blue Princess Alice

forrás: pastorescozzese.com

angol blue merle collie szuka

1930-as évek 

Beulah's Silver Merienda

forrás: siberia-web.ru

angol blue merle collie szuka

1960-es évek 

Carrtriona Blue Bonnet

forrás: collie-online.com

angol blue merle collie szuka

1980-as évek 

Pelido Crystal Blue

forrás: collie-online.com

fiatal angol blue merle collie szuka

2000-es évek 

Samhaven Temptation Ladnar

forrás: facebook.com

angol blue merle collie szuka

1990-es évek 

Pelido Ermine Beauty of Ileyda

forrás: collielife.com

francia blue merle collie szuka

2000-es évek 

Coco Chanel de la Chapelle aux Arbres

forrás: facebook.com

skandináv (finn) blue merle collie szuka

2000-es évek 

Kiiramanna Blue Heaven

forrás: dispiritoscollies

skandináv (svéd) blue merle collie szuka

2000-es évek 

Steadwyn Blissfully Blue

forrás: steadwyn.se

amerikai

blue merle collie

2000-es évek

forrás: pinterest.com

angol tricolor collie kan

1890-es évek 

Barwell Masterpiece

forrás: hamsheregallery.co.uk

angol tricolor collie kan

1900-as évek

Wishaw Leader

forrás: siberia-web.ru

angol tricolor collie kan

1930-as évek

Bellhaven Black Lucason

forrás: pastorescozzese.com

angol tricolor collie kan

1950-es évek 

Carramar Comedy King

forrás: siberia-web.ru

angol tricolor collie kan

1970-es évek 

Antoc Midnight Cowboy

forrás: collie-online.com

angol tricolor collie kan

1980-as évek 

Karava Kornishman

forrás: julianina.com

angol tricolor collie kan

2000-es évek 

Chelborn Kiss'N Tell

forrás: siberia-web.ru

francia tricolor collie kan

2000-es évek 

Velours Noir du Clos de Montamer

forrás: collie-online.com

skandináv (dán) tricolor collie kan

2000-es évek 

Shep's Gonzales Que Guapo

forrás: shepcollies

amerikai tricolor collie kan

2010-es évek 

Wyndlair Dallinaire American Dream

forrás: kensingtongatecollies.com

amerikai tricolor collie szuka

2000-es évek 

Marleste Lochlaren Hey There

forrás: wyndlaircollies.com

angol sable white collie szuka

2000-es évek 

Chelborn Wish

forrás: collie-online.com

angol-amerikai kevert vonalú tricolor collie szuka

2010-es évek 

Seryphina Silk'N Petticoats at Wicani

forrás: collie-online.com

skandináv-angol kevert vonalú olasz tenyésztésű blue merle collie szuka

2010-es évek 

Collieseason's A Kind Of Magic

forrás: colliesinitaly.it

angol-francia kevert vonalú blue merle collie kan

2010-es évek 

Top Gun Du Clos Des Duchesess at Steelhurst

forrás: steelhurst.collies

angol sable white kan és szuka collie kölyök

a Samhaven kennelben

forrás: facebook

francia sable white szuka collie kölyök

Minute Papillon des Marécages du Prince

forrás: facebook

skandináv (svéd) sable white szuka collie kölyök

Steadwyn Most Classic O`Felicity

forrás: facebook

skandináv (dán) sable white szuka collie kölyök

Be Exclusive's Winter Love Story

forrás: facebook

amerikai sable white collie kölykök

a Wyndlair kennelben

forrás:wyndlaircollies.com

Az amerikai collie valóban egy külön fajta?

Igen is meg nem is. A távolabbi földrészeken lévő amerikai vagy ausztrál kutyák ugyanúgy Nagy Britanniából származnak, tehát eredetileg minden collie angol. Ha egy amerikai collie törzskönyvét visszanéznénk sok generációra, ugyanazokból a kennelekből származó angol kutyákra bukkanhatunk, mint az európai collie-k esetében. A különbség; hogy ezek a kutyák rég elszakadtak az anyaországtól, sőt a kontinenstől is, és az amerikai tenyésztők a saját ízlésükre formálták az ottani állományt. Olyannyira, hogy saját kennelklubjuk révén, saját standard-et alakítottak ki a fajtának. Más arckifejezést, az európaitól kissé eltérő méretet, küllemet preferálnak. Sőt színekben is eltérhetnek az amerikai és az európai colliek, mivel az amerikai kennel klub más színeket is elfogadottnak tart. Megengedi pl. a sable merle colliek tenyésztését (sable white x blue merle szín párosítása), amit a brit előírás ugyan nem tilt kifejezetten, de nem is fogadja el. A leghangsúlyosabb különbség talán az amerikai és az európai állomány között az, hogy Amerikában a rövid és a hosszúszőrű collie egy fajtának számít, míg Európában külön fajta, külön-külön standard számmal és leírással. Az amerikaiak rendszeresen keverik a rövid és hosszúszőrű collie-kat. Az ilyen párosításokból származó kutyákat Európában keveréknek tartják. Az amerikai kutyákról, - illetve azok bevonásáról az európai állományba - minden tenyésztő másképp gondolkodik, de tény, hogy sok európai tenyésztő ódzkodik az amerikai kutyáktól (főleg a megjelenésbeli különbség és a rövid-hosszúszőrű keveredés miatt). Ettől függetlenül van pár olyan európai kennel, ahol amerikai kutyákkal tenyésztenek, s ezek száma folyamatosan bővül. Magyarországon jelenleg van pár részben amerikai vonalú kutya, de amerikai import vagy 100%-ban amerikai vonalú kutya egyelőre nincs.

bal: Ryder - amerikai sable white hosszúszőrű (rough) collie kan

jobb: Kori - amerikai sable white rövidszőrű (smooth) collie kan

forrás: collie222.blogspot.hu

pár napos kölykök sable white x blue merle párosításból

az amerikai Castlebar kennelben

forrás: castlebarcollies.com

bottom of page