top of page

COLLIE FAJTATÖRTÉNET 3.

Írta és szerkesztette: Zöldhelyi Adrienn (2023)

 

 

A collie Magyarországon az 1930-as években

Az 1930-as évekre a collie láz erősen apadni látszott. A fajta iránt csökkent az érdeklődés, kezdtek „kimenni a divatból”.

 

„Eddig kutyában a skót juhászkutyák voltak divatban. Most hírmondó sem maradt belőlük. Hja, kérem, a divat változik, ez alól még a kutyák sem vonhatják ki magukat.” - Keleti Ujság, 1934.07.23.

 

Bár erős túlzás azt állítani, hogy a ’30-as évekre „hírmondó sem maradt belőlük”, tény, hogy a collie - háború előtti - fénykorát hazánkban 1890 és 1930 között élte. Ugyan akkor sem tartozott a legnépszerűbb, vagyis a legnagyobb létszámban tenyészett fajták közé, szépségük rendre lenyűgözte a kutyás társadalmat és az egyszerű bámészkodót is.

Filmhíradó részlet, 1932. szeptember

"Kutyaszépségverseny a margitszigeti Flórisban"

filmhiradokonline.hu

"Dáma és kutyája - a gyermek és négylábú pajtása" verseny

Margitsziget, Flóris cukrászda, 1932. szeptember 8.

első helyezett: Schmidt Zsuzsa, Jimmy nevű skót juhászkutyájával

Az Est, 1932.09.10.

A Rákosszentmihály kennel

 

Az 1930-as években (jelenlegi tudásom szerint) egyetlen kiemelkedő collie tenyészet volt az országban, Weisz Aranka tanítónő „Rákosszentmihály” nevű kennele, mely a toponári Festetich vonalra épült.

 

„Rákosszentmihály skótjuhász kennel (tulajdonos: Weisz Aranka, Rákosszentmihály, Lajos u. 48.) jelenti, hogy ’My Darling of Toponár, MET Sj 19.’ f. évi május hó 4-én ’Jimmy Festetich, MET 4899’ fedezőkan után 2.2 életerős kölyköt vetett, melyből 3 sárgafehér és egy kan feketefehér színű.” – A Kutya, 1933/7. szám

 

Weisz Aranka tenyészetének legismertebb collie-ja - Tommy, akinek tulajdonosa Gratz Gusztáv miniszter volt - a ’30-as évek közepén több kiállításon is fényes sikert aratott.

 

Ch. Tommy of Rákosszentmihály

collie kan, törzskönyvi szám: MET Sj 35., született: 1933. május 4.

apa: Jimmy Festetich (MET 4899), anya: My Darling of Toponár (MET Sj 19.)

Tenyésztő: Weisz Aranka (Rákosszentmihály, Lajos u. 48.)

tulajdonos: Gratz Gusztáv, külügyminiszter

Ch. Tommy of  Rákosszentmihály

a MEOE téli kutyakiállításán / Bp. VII. Rákóczi út 36. / 1935. december 15.

Magyarság melléklete, 1935.12.25.

Az utolsó „Rákosszentmihály” alom 1938 tavaszán született. „Skót juhászkutya kölykök, fajtiszták, kéthónaposak, eladók. Rákosszentmihály, Lajos u.” - Esti Kurir, 1938.06.29.

 

1926 és 1938 között kb. 70 collie-t iktattak a Magyar Eb-törzskönyvbe. Hogy ebből mennyi volt a magyar tenyésztésű, tulajdonú kutya, azt nem lehet tudni.

Champion collie

a MEOE nemzetközi champion kutyakiállításán

Budapest, Tattersall, 1935. május 12. 

Képes Pesti Hirlap, 1935.05.14.

Collie

a MEOE tavaszi nemzetközi champion kutyakiállításán

Budapest, Tattersall, 1937. május 1-2.

Magyarság melléklete, 1937.05.09.

A kiállítási osztályokat a ’30-as évek végén – jellemzően magyar törzskönyvi számmal is rendelkező - külföldi collie-k töltötték meg, azok is elenyésző számban. Inga Bader-Keller a németországi „von der Alpspitze” kennel tulajdonosa, többször nyert Budapesten angol importokból és saját tenyésztésű kutyáiból álló blue merle collie tenyészcsoportjával. Inga Bader-Keller tulajdonában volt a híres Laund Larie, az első FCI Világgyőztes collie szuka (FCI World Winner 1935, Frankfurt).

 

Laund Larie egyik egyenesági leszármazottja - Bella von Herrnholz – a háború után dr. Kubinszky Ernő Lágymányosi kennelébe került, ahol legalább 5 alom született tőle. A mai napig élnek utódai Magyarországon (is).

A háború vége előtti utolsó magyar kutyakiállítás, melyen collie szerepelt: 1939. szeptember 10. Budapest, Tattersall, MEOE CACIB és Derby kiállítás. A 88 nevezett kutya közt mindössze egyetlen collie volt, egy Ariane von der Alpspitze nevű blue merle szuka (tk.szám: MET Sj. 49., Tenyésztő és tulajdonos: Inga Bader-Keller).

 

Az 1940-es évekre a magyar collie állomány létszáma nagyon lecsökkent. Kutyakiállításokon már egyáltalán nem lehetett találkozni velük, apróhirdetésekben nem szerepeltek.

WW 1935 Laund Larie

blue merle collie szuka, született: 1934. május 8.

Lucason of Sedgemoor x Cranmore Sunita

Tenyésztő: Mr. William W. Stansfield, tulajdonos: Inga Bader-Keller

collie/breedarchive.com

photo.a227c1531eeee29a.jpg

Ariane von der Alpspitze

blue merle collie szuka, született: 1936. május 6.

Ashtead Eminence x Ashtead Blue Iris

Tenyésztő és tulajdonos: Inga Bader-Keller

collie/breedarchive.com

A háború alatt és után

 

A II. világháború előtti collie tenyésztők javarészt nemesi és/vagy zsidó származásúak voltak. Főnemesi családok tagjai, mint gróf Pejacsevich Albert vagy gróf Festetich Vilmosné. Zsidó nemesi családok tagjai, mint báró Biedermann Rezső vagy tiszasülyi Polnay Lucy. Tehetős zsidó polgárok, mint Grünhut Dezső vagy Weisz Aranka. A zsidó családokra a háború alatt; kifosztás, kitaszítás, üldöztetés, és gyakran a biztos halál várt. Weisz Arankát - a Rákosszentmihály kennel tenyésztőjét - férjével és 17 éves fiával, valamint a teljes rokonságával együtt 1944-ben gyilkolták meg.

 

A collie-t a háború után kihaltnak gondolták. Bár egyáltalán nem kizárt, hogy vidéken fennmaradt néhány példány.

 

„Az ostrom következtében mindössze 4000 kutya maradt Budapesten. Vannak egészen kivesző fajták. A kékszemű skót juhászkutyákból mindössze 8-10 volt, de ez a fajta is teljesen kiveszett.” - Kis Ujság, 1949.02.05.

 

A kommunista hatalomátvétel után a nemesek váltak üldözötté, a nemesi címmel rendelkező zsidó családoknak pedig mindkét időszak borzalmaiból kijutott. A rezsim még az emlékét is ki akarta törölni a magyar arisztokráciának, és mindennek ami hozzájuk kötődött, amit ők alkottak, őket jelképezte. Így a kutyatenyésztésben szerzett érdemeiket és kutyáikat is. A háború előtti collie állományt és tenyésztőiket kiradírozták a közemlékezetből, mintha soha nem is léteztek volna. A collie - mint státuszszimbólum - nem kívánatos, osztályidegen fajtává vált.

 

Pedig sokak figyelmét felkeltette, amikor 1946-ban először jelent meg magyarul Eric Knight: Lassie hazatér című regénye. Az érdeklődésnek azonban hamar vége szakadt, mivel a könyv 1950-re az ifjúság számára nem kívánatos művek listájára került, merthogy: „az előző, feudál-kapitalista rendszer nevelési céljainak szolgálatára készült”. – forrás: Sipos Anna Magdolna: Könyvek kivonásával és megsemmisítésével a politika szolgálatában.

 

A collie visszatérése az 1950-es években

 

A fajta rehabilitációja az 1950-es évek vége felé kezdődött el. A sok éven, sőt évtizeden át tartó folyamatnak három fontos eleme lehetett. Egyrészt: a fajta importját és tenyésztését befolyásos emberek támogatták. Másrészt: pártfogóik próbálták bebizonyítani a fajta hasznosságát, miszerint a collie egy univerzális munkakutya. Harmadrészt: Lassie visszatért.

 

Mint korábban említettem, a csehszlovák tenyésztőkkel már a háború előtt is szoros kapcsolatban álltak a magyarok. Számos kutya cserélt gazdát cseh és magyar tenyésztők közt, így javarészt ugyanazokkal a vérvonalakkal dolgoztak. A háború megkímélte a cseh állományt. Az 1950/60-as években az import collie-k túlnyomó többsége Csehszlovákiából érkezett. Így a háború által megsemmisített magyar vonalak apró kis szelete visszakerült az országba.

 

Hogy pontosan mikor érkezett hazánkba az első import collie a háború után, egyelőre nem lehet tudni. Az 1957-es budapesti kutyakiállításon „idős osztályban” volt bemutatva egy 5 éves cseh import szuka, Aida.

 

Aida z Remešské

collie szuka, törzskönyvi szám: 409., született: 1952. március 9.

apa: Hejl z Bořenu, anya: Aza ze Žákova

Tenyésztő: Vl. Pokorný, Csehszlovákia

tulajdonos: Ifj. Viz András, Bp. XVI. Cinkotai u. 121.

 

Aida nagy valószínűség szerint nem lett tenyésztésbe vonva, nincs nyoma annak, hogy törzskönyves utódai születtek volna. A háború utáni collie tenyésztést négy kutyával indították újra; Simor György „Harry” nevű kanjával, és „Zeggi z Ovčí farmy” nevű csehszlovák import szukájával, dr. Kubinszky Ernő „Ambra Jivi” nevű csehszlovák import szukájával, valamint dr. Bereznay István „Ful z Solca Lessy” nevű lengyel import kanjával.

 

Harry

collie kan, törzskönyvi szám: 455., született: 1955-1957 körül

apa: ismeretlen, anya: ismeretlen

Tenyésztő: ismeretlen

tulajdonos: Simor György, állattenyésztő, Budapest (Kerteskői kennel)

 

Ambra Jivi

tricolor collie szuka, törzskönyvi szám: 489., született: 1958. április 22.

apa: Alsafar z Ovčího dvora, anya: Benie ze Stínu Lesa

Tenyésztő: Jiřina Vitanovská, Csehszlovákia

tulajdonos: dr. Kubinszky Ernő, állatorvos, Budapest (Lágymányosi kennel)

 

Zeggi z Ovčí farmy

sable white collie szuka, törzskönyvi szám: 513., született: 1958. május 26.

apa: Alsafar z Ovčího dvora, anya: Gina z Údolní přehrady

Tenyésztő: Jarmila Křečková, Csehszlovákia (ze Zlaté Jalny)

tulajdonos: Simor György, állattenyésztő, Budapest (Kerteskői kennel)

 

Ful z Solca Lessy

collie kan, törzskönyvi szám: 514., született: 1959. május 19.

apa: Batiar Kazan, anya: Dana z Olešína

Tenyésztő: Wladyslaw Malinski, Lengyelország

tulajdonos: dr. Bereznay István, szülész-nőgyógyász, Budapest

Ful z Solca Lessy

a Debreceni Országos Kutyakiállításon

Debreceni Nagyerdő1961. május 28.

A Kutya, 1961

Filmhíradó részlet, 1960. június

Kutyakiállítás Budapesten (a felvételen nagy valószínűség szerint Simor György kennelalapító szukája, Zeggi z Ovčí farmy látható)

filmhiradokonline.hu

Az első - háború utáni - collie alom 1960. március 14-én született Simor György „Kerteskői” kennelében. Apa: Harry (tsz. 455), anya: Zeggi z Ovčí farmy (tsz. 513). Az alomban legalább négy kölyök, 3 szuka (Aida, Astra, Anka Zeggi) és 1 kan (Astor) született.

 

Az 1960-as évek legbefolyásosabb collie tenyészete: Simor György „Kerteskői” és dr. Kubinszky Ernő „Lágymányosi” kennele volt (mindketten foglalkoztak más fajtákkal is). A Kerteskői kennelben kb. 10, a Lágymányosi kennelben pedig kb. 12 alom született ebben az évtizedben. Simor György a ’60-as évek végére felhagyott a collie tenyésztéssel.

Simor György

állattenyésztő

a Kerteskői kennel tulajdonosa

Bíró András: 100. év elé

dr kubinszky ernő.jpg

Dr. Kubinszky Ernő

főállatorvos

a Lágymányosi kennel tulajdonosa

A Kutya, 1973 október

Kerteskői Frédi Rómeó

sable collie kan, szül. 1965. június 10.
Astor z Ostopovic x Kerteskői Anka Zeggi

Tenyésztő: Simor György

tulajdonos: Vida Béláné, Miskolc

A Kutya, 1968 július / 1971 október

Kerteskői Fruska

sable collie szuka, szül. 1965. június 10.
Astor z Ostopovic x Kerteskői Anka Zeggi

Tenyésztő: Simor György

tulajdonos: Karácsonyi Gábor

A Kutya, 1967 október

Kerteskői Digó Jacky

sable collie kan, szül. 1963. június 15.
Ful z Solca Lessy x Kerteskői Anka Zeggi

Tenyésztő: Simor György

tulajdonos: Farkasné dr. Tarisznyás Györgyi, Budapest

A Kutya, 1973 május

Lágymányosi Maus Lord

sable collie kan, szül. 1969. október 31.
Astor z Ostopovic x Bella von Herrnholz

Tenyésztő: dr. Kubinszky Ernő

tulajdonos: Winkler M. Zoltán, Mosonmagyaróvár

A Kutya, 1971 augusztus

Lágymányosi Mary

sable collie szuka, szül. 1969. október 31.
Astor z Ostopovic x Bella von Herrnholz

Tenyésztő: dr. Kubinszky Ernő

A Kutya, 1972 október, Somogy Megyei Hírlap, 1972/8.

Lágymányosi Móni és Lágymányosi Mercedes

sable collie szuka kölykök, szül. 1969. október 31.
Astor z Ostopovic x Bella von Herrnholz

Tenyésztő: dr. Kubinszky Ernő

A Kutya, 1971 június / 1970 február

1969 végéig összesen 13 import collie - 5 kan és 8 szuka - érkezett az országba, javarészt Csehszlovákiából, valamint Lengyelországból, Németországból és a Szovjetunióból. Közülük kettő (Aida z Remešské és Orson Sonny ze Zlaté Jalny) nem lett tenyésztésbe vonva.

Import collie-k 1952-1969

/*cseh = csehszlovák, orosz = szovjet/

importok

Astor z Ostopovic 'Aris'

sable collie kan, szül. 1961. december 22.
Colt ze Sieglova x Erita z Ranče W

Tenyésztő: Jan Tureček, Csehszlovákia

tulajdonos: dr. Kubinszky Ernőné Nágay Valéria

A Kutya, 1968 augusztus

Orson 'Sonny' ze Zlaté Jalny

sable collie kan, szül. 1967. október 14.
Landings of Ladypark x Larkin of Ladypark

Tenyésztő: Jarmila Křečková, Csehszlovákia

tulajdonos: Simor György (a képen Medveczky Ilonával)

A Kutya, 1968 július / 1970 március

Barry z Pereša

sable collie kan, szül. 1968. május 30.
Dunsinane Riff of Rokeby x Halka z Ranče W

Tenyésztő: MUDr. Tibor Hajman, Csehszlovákia

tulajdonos: Dr. Borbély József , Dr. Szajkó László

A Kutya, 1970 augusztus

Keridzs Nikki

sable collie kan, szül. 1968. júlus 17.
Dzhin-Grand x Keri Ketrisz

Tenyésztő: G. V. Zsabina, Szovjetúnió

tulajdonos: Klement Péterné Pappert Ágnes

A Kutya, 1970 április

A Kerteskői és a Lágymányosi vonalakra épülve a ’60-as években kb. 10 új collie kennel alakult, és összesen legalább 100 kölyök született. Így a fajta hazai tenyésztése ismét virágzásnak indult. Jobban mint valaha…

bottom of page