top of page

COLLIE FAJTATÖRTÉNET 4.

Írta és szerkesztette: Zöldhelyi Adrienn (2023)

 

 

A collie Magyarországon az 1960/70-es években

Az előző részben említettem, hogy az 1960-as években két meghatározó collie kennel működött Magyarországon, a KERTESKŐI és a LÁGYMÁNYOSI, akik az évtized végéig összesen legalább 20-22 almot hoztak le. Rajtuk kívül főleg olyan kennelek alakultak, akik csak 1-2 alom erejéig vettek részt az éppen akkor ébredező collie tenyésztésben. Kivétel nélkül mindegyik Kerteskői és/vagy Lágymányosi vonalakkal dolgozott. Ennek ellenére hatással voltak az állományra, mivel a kutyák száma igen csekély volt, így egy alom is sokat számított. Szinte minden egyes tenyésztőtől legalább 2-3 további tenyészkutya került ki, akkor is, ha csak egyetlen alma volt. Különösen jelentős volt Márkus János 1966. április 12-én született alma. A LOCKERBIC kennel tulajdonosa Kerteskői Examine Jeep nevű szukáját a kor talán leghíresebb angol import kanjával fedeztetette.

 

Az említett kan, Lendy azaz Landings of Ladypark egy csehszlovák kennelben élt. Beceneve Don Juan vagy Casanova volt, nem véletlenül… Az angol Ladypark kennel akkoriban (és még nagyon sokáig) a collie tenyésztés csúcsát jelentette. Ez a kutya pedig még a többi Ladypark közül is kiemelkedett, nevét örökre beírva a közép-európai collie tenyésztés történetébe. Lendy nem csak kiállításokon remekelt, hanem valódi sztár-kutya volt, aki rengeteget szerepelt filmvásznon, televízióban, különböző sajtóanyagokban. Megjelenésében és karakterében is egészen kiváló adottságai voltak, emellett igen megbízható és elképesztően termékeny fedezőkan volt, aki élete során 876 utódot nemzett. (forrás)

 

A Lendy-től származó kölykök iránt elég nagy lehetett itthon az érdeklődés. A népes Lockerbic alomból végül négy kutya maradt tenyésztésben Magyarországon. Egy Landings of Lockerbic nevű sable kan, Lotti of Lockerbic (alapító szuka, WARDEROBE kennel, tenyésztő: Jurcsik Károly), Leila of Lockerbic (alapító szuka, BARICSKAI kennel, tenyésztő: Gasztonyi Ferenc) és Lilac of Lockerbic (alapító szuka, NYÁJŐRE kennel, tenyésztő: Herger Zoltán, és BÁLINTFALVI kennel, tenyésztő: Szabados András).

landings of ladypark.jpg

Landings of Ladypark
Hewburn Liquorice of Ladypark x Inglebrook Manda

szül. 1960. november 30.

T.: Phyllis M. Grey, t.: Jarmila Křečková

kynologickarevue.sk

Landings of Lockerbic
Landings of Ladypark x Kerteskői Examine Jeep

szül. 1966. április 12.

T.: Márkus János, t.: Gerstl Róbert

A Kutya 1967 február / 1968 november

További ’60-as években alakult collie kennelek, amik megalapozták a következő évek tenyészeteit; BÁRSINKAI kennel (tenyésztő: Donga György), SZERÉMI kennel (tenyésztő: dr. Doctor Frigyesné), CSERVENKAI kennel (tenyésztő: Welker Péter), FARKASŰZŐ kennel (tenyésztő: dr. Kátay Ferencné), LJAN LOTOSZ kennel (tenyésztő: Kozma Andrásné).

1967 október 3.jpg

Az első collie fajtaismertető az 1966 júliusában újraindított "A Kutya" újságban

Írta: Gyertyánffy Elemér

A Kutya, 1967. október

1968 május_edited.jpg

Néhány hetes tirolor és sable kölykök a Szerémi kennelben. 

Lágymányosi Bill x Lágymányosi Bessy

szül. 1967. május 28.

A Kutya, 1968. május

vidi 1962 hatvanas.jpg

Filmhíradó: Nemzetközi kutyakiállítás Budapesten

1962. június

filmhiradokonline.hu

vidi 1963 hatvanas.jpg

Filmhíradó: Kutyakiállítás a Városligetben

1963. június

filmhiradokonline.hu

1966 hatvanas_edited.jpg

Filmhíradó: Kutyakiállítás a Városligetben

1966. szeptember

filmhiradokonline.hu

gif 1962 tarka kockák film hatvanas.gif

Archív felvétel részlet, colliek az 1962-es budapesti nemzetközi kutyakiállításon.

Tarka Kockák: 1960-as évek

fortepan_148816.jpg

MEOE kiállítás, Budapest, 1964. április 12.

Fortepan / Barbjerik Ferenc

1968 08 25 Szombathelyi kiállítás.jpg

MEOE kiállítás, Szombathely, 1968. augusztus 25. 

MTI Fotó: Fényes Tamás

1968 c.jpg

MEOE kiállítás, Pécs, 1968. június 16. 

MTI Fotó: Arany Gábor

1968 b.jpg
1968 a.jpg

Szombathely, 1968. augusztus 25. Skót juhászkutya a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének zsűrije előtt a Savaria karnevál napján rendezett kutyakiállításon a romkertben.

MTI Fotó: Fényes Tamás

A collie népszerűségének növekedése

 

Eric Knight: Lassie hazatér című regénye - mint korábban említettem - 1946-ban jelent meg először magyarul, ám 1950-ben a tiltott könyvek listájára került. A könyv politikai okokból sok évre eltűnt a polcokról. 1962-re azonban Lassie-t rehabilitálták és megjelent az új kiadás. Hogy ennek mi volt a pontos oka, azt csak találgatni lehet, annyi azonban bizonyos, hogy a munkáscsalád hűséges kutyája ettől kezdve rendszerbaráttá vált és menetelése a csúcsra megállíthatatlan volt. A hetvenes években az új kiadást egy népszerű képregénysorozat követte (Képes újság: Lassie képregény, 1972), majd egy újabb könyvkiadás 1974-ben, azután egy rádiójáték (Gyere haza, Lassie!, 1978), végül a magyar közönség először láthatta filmvásznon Lassie-t (Tappancsok, mancsok, állkapcsok c. film, magyar premier: 1978. október 25.). Megdönthetetlen és tagadhatatlan tény, hogy Lassie generációkra volt hatással, és óriási mértékben hozzájárult a fajta rohamosan növekvő népszerűségéhez.

eric-knight-1-lassie-hazater-1_5hot3nqk.jpg
Képes Újság, 1972. július 29. szám.png
1978 6. szám.jpg
Képes Újság, 1972. július 29. szám 2.png

Eric Knight: Lassie hazatér (Móra Ferenc Könyvkiadó, 1962) / Lassie hazatér képregény I. rész (Képes Újság, 1972. július 29.) / Nemlaha György: Lassie visszatér (A Kutya, 1978. június)

A fajta közkedveltsége az 1960-as évektől folyamatosan növekedett. Egyre inkább felkelltette mind a kutyás társadalom, mind a hétköznapi emberek érdeklődését. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a collie egyre gyakrabban jelent meg a médiában, különböző reklámanyagokban, popkulturális szereplővé vált. A Metro együttes első kislemezéhez készült fotósorozaton a zenészek egy méretes collie-val pózoltak. A nemzet színésze, Agárdy Gábor is gyakran jelent meg a lapok hasábjain Mecki nevű skót juhászkutyájával. Népszerű színészek, zenészek, tánc- és képzőművészek, ismert és elismert tudósok tették le nyilvánosan a voksukat a fajta mellé. Páran közülük tenyésztésbe is kezdtek.

metro együttes 1966 hatvanas.jpg

A Metro együttes első kislemezének fotózása, 1966

forrás

A kutya évkönyv 1974 3.jpg

A Luxus Áruház reklámja

A Kutya évkönyv, 1974

1966 július agárdi.jpg

Agárdy Gábor színész, Mecki nevű kutyájával

A Kutya, 1966. július

Dr. Benedek István neves orvos, író, művelődéstörténész, a társadalom megbecsült és nagy hatású tagja volt, aki ismeretterjesztő előadásaival a Magyar Televízió igen kedvelt szereplőjévé vált. Első collie-ját Dorkát 1968-ban vásárolta meg. A Kertesői vonalból származó Dorka, azaz teljes nevén Dorka of Warderobe lett Benedek doktor KISBACONI nevű collie kennelének alapító szukája. Kisbacon egy székelyföldi kis falu, amit a II. Világháború alatt végleg Romániához csatoltak. Innen származott Benedek doktor családja, itt született és halt meg nagyapja, a híres író, a „nagy mesemondó” Benedek Elek. Dr. Benedek István ugyan csak 2-3 almot hozott le, az állományra mégis hatással volt, mivel két tőle származó szuka is tenyésztésbe került. Kisbaconi Csineva (tulajdonosa: Herczeg István, HÉTHALOMI kennel), illetve Kisbaconi Léda (tulajdonosa: Darabi Zoltán, AJNÁCSKŐI kennel). Utóbbinak köszönhetően, Benedek doktor vonala a mai napig fennmaradt.

1969 benedek kisbaconi.jpg

Budapest, 1969. április 19. Benedek István elme- és ideggyógyász, neves író feleségével, Szerző Rózával, és 9 hónapos Dorka kutyájukkal a Vércse utcai otthonuk kertjében.

MTI Fotó: Molnár Edit

1974 benedek kisbaconi_edited.jpg

Budapest, 1974. július 24. Benedek István író budai villájának kertjében, kedvenc kutyái társaságában, újabb könyve előkészítésén dolgozik.

MTI Fotó: Lajos György

1973 február kisbaconi_edited.jpg

Benedek professzor, mint a Kisbaconi kennel tulajdonosa, az A Kutya címlapján, saját tenyésztésű sable collie kanjával

A Kutya, 1973. február

1973 október kisbaconi_edited.jpg

Derby győztes Kisbaconi Jeromos "Teddy"

szül. 1971. március 30.

 Cservenkai Aga x Dorka of Warderobe

T.: dr. Benedek István, t.: Pintér Nándor

A Kutya, 1973. október

kisbaconi  .jpg

Dr. Benedek István kutyáival. Bal szélen Dorka Of Warderobe nevű kennelapító szukája,

szül. 1968. június 2.
Kerteskői Digó Jacky x Lotti of Lockerbic

T.: Jurcsik Károly, t.: dr. Benedek István

A Kutya, 1972. augusztus

1973 augusztus kisbaconi_edited.jpg

Kisbaconi Kasztor

szül. 1972. június 17.

 Lágymányosi Nimród x Dorka of Warderobe

T.: dr. Benedek István, t.: Nádasi Tibor

A Kutya, 1972. augusztus

A Collie – Schnauzer Szakosztály

 

A különböző fajták tenyészőit és tartóit tömörítő szakosztályok, fajtaklubok már a háború előtt is léteztek Magyarországon, collie-val azonban nem foglalkozott egyik sem. Az első kutyás szervezet ami felkarolta a fajtát, a MEOE 1968-ban alakult Collie - Schnauzer Szakosztálya volt. A szervezet elnökéül Simor Györgyöt, a Kerteskői kennel tulajdonosát - az Örző-védő kutyafajták Szakosztályának korábbi titkárát - választották, aki 13 éven át töltötte be az elnöki tisztséget. Simor György az 1960-as években a collie-k mellet foglalkozott boxerekkel, magyar vizslákkal, illetve igen jelentős szerepe volt a háború után újrahonosított schnauzerek tenyésztésében is. A Szakosztály titkára Hokky Gyula, a Trézsivári schnauzer kennel tulajdonosa lett.

 

A Szakosztály első klubnapjáról 1968 márciusában küldött értesítést tagjainak, rendszeres összejöveteleket pedig 1968. április 9-től tartottak. 1976-ban a Szakosztályon belül létrejött Collie Szekció titkára Zvekán József, a Khán kennel tulajdonosa lett. (forrás: A Kutya, 1968. március / április, MEOE kiállítási katalógusok: Szakosztályok)

 

A Collie - Schnauzer Szakosztály 1978-ban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Ebben az évben a MEOE békéscsabai szervezetének égisze alatt collie és schnauzer főtenyészszemlét rendeztek, illetve (Hokky Gyula beszámolója szerint) az esztergomi szervezet közreműködésével Collie - Schnauzer Fajtakiállítást tartottak, hogy felmérjék a hazai állomány alakulását, az addig elért eredményeket.

1978 9. szám hcsc szakosztály.jpg

A Kutya, 1978. szeptember

Az 1971-es Világkiállítás hatása a fajtára

 

A hazai collie állomány fejlődéséhez nagyban hozzájárult az 1971 szeptemberében Budapesten megrendezett FCI Világkiállítás. A kiállításra 53 hosszúszőrű collie-t neveztek, melyből 13 hazai tenyésztésű és tulajdonú, valamint egy magyar tulajdonú szovjet import kutya volt. A külhoni collie kiállítók Csehszlovákiából, Jugoszláviából, a Német Demokratikus Köztársaságból, a Németországi Szövetségi Köztársaságból, Lengyelországból, Ausztriából, és Hollandiából érkeztek. A magyarországi tenyésztők itt láttak először a sajátjaik mellett nagyobb létszámú külföldi állományt. Ekkor szembesültek azzal, hogy az itthoni állomány milyen lemaradásban van. A külföldiekhez képest a hazai kutyák jó része méretben, fejben és szőrtípusban erősen eltért.

 

„Ezt a típust régi (vagy öreg) típusú collie-nak nevezték. Magas, durva megjelenésű kutyák voltak, fejükre erős stopvonal, durva, domború koponya, nagy, nyitott szem volt jellemző. Szőrzetük ritka, aljszőr nélküli volt. Ez a felismerés késztette a magyar tenyésztőket arra, hogy változtassanak a meglévő típuson.” (Szalczinger József: A collie tenyésztés története Magyarországon és a fajtára jellemző rendellenességek című diplomadolgozatából)

1966 augusztus_edited.jpg

Collie portré egy 1966-os országos kiállításról

A Kutya, 1966. augusztus

1971 collie székesfehérvár 1971 fortepan_193431 wds.jpg

Collie-kat sétáltató férfi beszélget, Székesfehérvár, 1971

Fortepan / Kriss Géza

Az 1971-es Világgyőztes kan egy csehszlovák tenyésztésű és tulajdonú tricolor kutya, Black Royal Rovelty z Gatebeckparku lett, akit minőségjavítási célból rögtön be is vontak a magyar tenyésztésbe. Két alom született tőle Magyarországon (VIRÁNYOSHEGYI "B" alom és a LÁGYMÁNYOSI-KHÁN "R" alom), illetve hazánkba importálták két kölykét, egy tricolor szukát (Hessy Black Lobelia z Gatebeckparku, tulajdonos: Soóty András, CHRISTOPHER kennel), és egy sable kant (Jimmy Wairpais Roy z Gatebeckparku, tulajdonos: Szabó Istvánné, VIRÁNYOSHEGYI kennel) akiktől legalább 11 alom született. A Világgyőztes kan alomtestvére (Rugless z Gatebeckparku) szintén fedezett magyar kennelekben. A magyar tenyésztésű collie-k közül Cservenkai Aga (sable kan) érte el a legjobb eredményt. Legalább 12 alom született tőle.

1969 június a kutya cservenkai_edited.jpg
1970 augusztus cservenkai_edited.jpg

"Skót juhász: Cservenkai Aga, a világkiállítás legjobb magyar kanja, fedezést vállal." - A Kutya, 1972

Cservenkai Aga

szül. 1968. május 28.

Astor z Ostopovic x Bársinkai Gipsy

Tenyésztő: Welker Péter, tulajdonos: Simon Éva

A Kutya, 1969. június / 1970. augusztus

Az 1970-es évek magyar collie tenyészetei

 

Az 1970-es években több, igen jelentős és meghatározó collie kennel alakult. Ezen kennelek tulajdonosai számos import kutyával, fajta iránti elkötelezettségükkel rengeteget tettek a fajtáért, az állomány minőségének javításáért. Többen közülük később neves küllembíróvá, a kutyapolitika aktív részesévé, kutyás szervezetek vezetőivé váltak.

 

ROVELBURGI kennel - tenyésztő: Sulyok Imre

Sulyok Imre első alma Kék Sugár kennelnéven született 1972 márciusában. A Rovelburgi kennelnevet csak a következő évtől kezdte használni.

Az első Rovelburgi alom 1973. október 20-án született.

(Eros Tatranska Romanca x Erdőkerti Agáta Kitty)

 

KHÁN kennel - tenyésztő: Zvekán József és Zvekán Józsefné

A Zvekán házaspár a tenyésztést dr. Kubinszky Ernő, a Lágymányosi kennel tulajdonosának szoros közreműködésével kezdte meg. Collie-s együttműködésük kb. 3 évig tartott. Ez idő alatt a közös almok Lágymányosi-Khán kennelnéven születtek, tenyésztőként „dr. Kubinszky és Zvekánné” szerepelt.  Az első Lágymányosi-Khán alom 1972. szeptember 17-én látott napvilágot.*

Az első Khán alom 1974. május 2-án született.

(Iron z Marantu x Lágymányosi-Khán Rosy)

 

KŐAKÓI kennel - tenyésztő: Harsányi Péter

Az első Kőakói alom 1976. április 5-én született.

(Eros Tatranska Romanca x Cigányszéki Aida)

 

FONTANEBLUI kennel - tenyésztő: Horner Miklósné szül. Nagy Ilona

Az első Fontaneblui alom 1977. április 16-án született.

(Verbói Athos Johnny x Lakossori Bella)

 

FENYŐLIGETI kennel - tenyésztő: Szabó Sándor Zsolt

Az első Fenyőligeti alom 1979. december 10-én született.

(Dunsinane Drinking Song x Chirin Mamive)

 

 

*A Lágymányosi és a Khán kennel együttműködésének megszűnése után, dr. Kubinszky Ernő feleségével tovább folytatta a collie tenyésztést, ismét csak Lágymányosi néven. A ’70-es évek végére azonban eltűntek az aktív collie tenyésztők közül.

Az 1970-es években indult kennelek közül fontosnak tartom még megemlíteni a következőket; FÜRGE kennel (tenyésztő: Kosányi József), VIRÁNYOSHEGYI kennel (tenyésztő: Szabó Istvánné), CIGÁNYSZÉKI kennel (tenyésztő: Kovács Sándor), LAKOSSORI kennel (tenyésztő: Sztanó Irén), CHRISTOPHER kennel (tenyésztő: Soóty András), PARÁDFÜRDŐI kennel (tenyésztő: Égető György), KÉKVÉRŰ kennel (tenyésztő: Békés Olga).

CIGÁNYSZÉKI AIDA.jpg
1974 augusztus lágymányosi-khán_edited.jpg
Fenyőligeti Black Artwood.jpg

Lágymányosi-Khán Ottó Jacky

szül. 1972. szeptember 17.

Keridzs Nikki x Bella von Herrnholz

Tenyésztő: dr. Kubinszky és Zvekánné

tulajdonos: Kókai Géza

A Kutya, 1974. augusztus

Cigányszéki Aida

szül. 1972. szeptember 14.
Cservenkai Aga x Remetelaki Betty

Tenyésztő: Kovács Sándor

tulajdonos: Harsányi Péter, Kőakói kennel

kép forrása: siberia.ru

Fenyőligeti Black Artwood

szül. 1979. december 10.

Dunsinane Drinking Song x Chirin Mamive

Tenyésztő és tulajdonos:

Szabó Sándor, Fenyőligeti kennel

kép forrása: Facebook

Az 1970-es évek import kutyái

 

1970-től az évtized végéig, az állomány javítása érdekében legalább 41 import collie (22 kan és 19 szuka) érkezett hazánkba. Kevés kivétellel szinte mind a baráti Csehszlovákiából, mint az egyik legnépszerűbb fedezőkan Archie Flip Malacký Park. Az importok közt egyre több volt a részben vagy javarészt angol vonalú, sőt előfordult pár 100%-ban angol vonalú kutya. 1973-ban Bihari István hozott egy Rip The Rover nevű collie kant Angliából, ám ő minden valószínűség szerint nem lett tenyésztésbe vonva, és kiállításokon is csak elvétve volt látható. 1977-ben Harsányi Péter importált egy sable kant az angol Dunsinane kennelből, aki nem csak kiállításokon, hanem a tenyésztésben is sikert sikerre halmozott. Dunsinane Drinking Song, azaz Rocky a következő években igen meghatározó tenyészkutyává vált. 9 év alatt legalább 43 alom született tőle, és számos utódja került továbbtenyésztésre.

DunsinaneDrinkingSong.jpg

BkHCh. Dunsinane Drinking Song "Rocky"

sable kan, szül. 1977. április 7.
apa: Melzars Marvin of Dunsinane

anya: Beechmere Penny Black at Dunsinane

Tenyésztő: Audrey Chatfield (UK)

tulajdonos: Harsányi Péter, Kőakói kennel

kép forrása: sheltie.hu

Archie Flip Malacký Park_edited.jpg

Archie Flip Malacký Park

sable kan, szül. 1978. január 10.
apa: Leif z Gatebeckparku

anya: Emmy z Kripolca

Tenyésztő: Vojtech Andraskó (Csehszlovákia)

tulajdonos: Horner Miklósné, Fontaneblui kennel

fotó: Horner Miklósné Nagy Ilona

A blue merle szín visszatérése

 

A blue merle collie-k a II. Világháború következtében teljesen eltűntek Magyarországról. A háború utáni időszak első blue merle kutyáit a Zvekán házaspár importálta. Az első egy merle szuka volt, aki Csehszlovákiából érkezett 1973-ban, de nincs nyoma annak, hogy tenyésztésbe került volna. Két évvel később szintén Csehszlovákiából hoztak egy másik blue merle szukát, vele indult újra a blue merle tenyésztés Magyarországon. Az első, háború utáni blue merle alom 1975. november 28-án született két csehszlovák import kutyától a KHÁN kennelben (apa: Iron z Marantu, anya: Kristen Doris ze Zlate Jalny). Ezt a párosítást a következő két évben még legalább kétszer megismételték. Blue merle kölykeik közül legalább hárommal tenyésztettek itthon tovább.

A ’70-es évek vége felé két újabb merle kutya érkezett az országba Csehszlovákiából. Egy szuka - Betty Modrý dým – Harsányi Péter KŐAKÓI kennelébe, és egy kan - Wakefield Mamive – Posta Sándor KING'S LYNN-I nevű kennelébe. Mindezek ellenére a merle szín szélesebb körű elterjedésére még jópár évet kellett várni…

1976 március.jpg
1979 szeptember.jpg

Blue merle collie-k az A Kutya újságban

1976. március / 1979. szeptember

1978 cigányszéki eugén blue merle 3.jpg

Cigányszéki Eugén

szül. 1978. március 30.

Khán Hampshire Blue Harold x Ákosvári Aliz

Tenyésztő: Kovács Sándor

kép forrása: siberia.ru

bottom of page