top of page

Milyen kutya volt a regényben eredetileg Lassie?

Lassie az eredeti 1940-es regény szerint egy tricolor collie szuka volt. Mikor 1943-ban az első Lassie filmhez keresték a megfelelő kutyaszereplőt, nem találtak a szerepre alkalmas tricolor szukát, így Lassie-t végül egy amerikai sable kan, Pal játszotta el. Pal a következő tizenegy évben hét mozifilmben és két tv filmben alakította Lassie-t, később pedig leszármazottai vették át híres ősük munkáját. Így Lassie mindenki emlékezetében sable kutyaként él.

Milyen hatással volt Lassie a collie-tenyésztésre?

Lassie megjelenése nagyban hozzájárult a fajta hirtelen megugró népszerűségéhez. Ez persze együtt járt azzal a törvényszerűséggel miszerint a kereslet kínálatot szül. A kereslet megnőtt, a tenyésztők pedig nem tudták kiszolgálni azt, így egyre többen kezdek bele a fajta ad hoc tenyésztésébe, szaporításába. Ez persze a minőségi tenyésztés rovására ment. Magyarországon a Lassie mozgalom az 1980-as, 1990-es években tetőzött. Rengeteg alom született, sok kutya úgynevezett pecsétes vagy B („bés”) törzskönyvvel rendelkezett.  A pecsétes törzskönyv: a szülő nem rendelkezik az előírt minősítéssel, ami a tenyészszemle, és/vagy az előírt kiállítási minősítés hiányára utalt. B törzskönyvet azok a kutyák kaptak, akik szakértők szerint is megfeleltek a fajta elvárásainak, származásukat mégsem tudták igazolni. A pecsétes és a B törzskönyv ma már nem létező fogalmak. A Lassie láz a ’90-es évek végére kezdett alábbhagyni, minek következtében az alkalmi tenyésztők, szaporítók nagy része elfordult a fajtától. Tevékenységük eredménye azonban nem tűnt el nyomtalanul. Pár – a fajta iránt igen elkötelezett - magyar tenyésztő sok éves, kemény munkájának köszönhetően a magyar collie állomány mára megtisztult a nagy Lassie láz romjaitól. Bár jóval kevesebb kölyök születik mint mondjuk 1993-ban, bátran állítható, hogy a magyar állomány igazán minőségi, és nagyon jó irányba tart.

Eric Knight: Lassie hazatér első kiadás, 1940

forrás: abebooks.com

A Lassie-t játszó Pal nevű collie 1942-ben

forrás: wikimedia.org

Mik azok az egészségügyi szűrések?

Minden fajtánál megvannak a fajtára jellemző betegségek. Ezek között sokszor átfedés van, mivel a kutyák egy közös őstől származnak, így tulajdonképpen minden kutya rokonságban áll egymással. Vannak olyan betegségek, melyek a különböző kutyafajták nagy részét érintik, mivel ezekkel a farkasok is terheltek (pl. Degeneratív Myelopátia). Sőt, bizonyos betegségek - amikre a kutyákat szűrjük - az emberben is megtalálhatók (pl. MDR1 defekt). A collie semmivel sem betegesebb mint bármilyen másik fajta. Sőt... A tenyésztőknek célja, hogy tudatos szelekcióval próbálják csökkenteni a terhelt kutyák számát. Az összes betegség totális kiirtása viszont lehetetlen, mivel akkor újabbak jelennek meg. A tenyésztők mást nem tehetnek mint odafigyelnek, és igyekeznek csökkenteni a kockázatot. A magyar collie állomány egyébként sok külföldihez képest sokkal nagyobb arányban szűrt.  Itthon rendszerint a következő szűréseket végeztetik a tenyésztők:

Klinikai szűrések, vizsgálatok (szemszűrés, diszplázia szűrések)

Genetikai szűrések (MDR1 defekt, Degeneratív Myelopátia - röv. DM)

Mi az a fehér faktor?

A collie család (border collie, bearded collie, stb.) minden tagjának, köztük a hosszúszőrű collie-nak is vannak fehér jegyei. Ezek az úgynevezett collie jegyek (hivatalosan: ír foltosság, azaz a fehér gallér, fehér lábak, mancsok, fehér farokvég). Ezek a jegyek egyediek lehetnek, minden kutya esetében más a fehér aránya. Bár a gallértalan vagy kevés gallérral rendelkező kutyákat sokan elutasítják kölyökválasztáskor, a fehér jegyek mennyisége nem befolyásolja a kutya minőségét. Ez csak ízlés kérdése. Rengeteg olyan sikeres kiállítási kutya van, aki nem rendelkezik teljes gallérral. Azt, hogy mennyi fehér legyen minimum a kutyán, nem mondja ki pontosan a standard, a fehér maximum határait viszont igen. A túl sok, illetve nem megfelelő helyen (pl. oldalon, maron erősen túlnyúló, faron, combon) lévő fehér jegyeket nevezzük fehér faktornak. A fehér faktorosság nem befolyásolja a kutya életminőségét, attól az még egy gyönyörű, egészséges kutya lehet. Sőt, bizonyos szintig, még európai kiállításokon is tolerálják. Az az információ, hogy a kutya fehér faktoros e vagy sem, maximum a tenyésztőknek fontos, egy hobbi gazdinak nem.

kisebb mértékben fehér faktoros

kanadai tricolor kan

Glasgowhill's Meet Me Halfway

forrás: collielife.com

nagyobb mértékben fehér faktoros

amerikai blue merle szuka

Millcreek's Oh So Beautiful

forrás: collie-online.com

színes fejű majdnem teljesen fehér faktoros

amerikai sable white kan

Milas Stricly Ballroom

forrás: milascollies.com

Tényleg van teljesen fehér collie?

Van, de Európában nem igazán találkozni vele. A teljesen fehér egyébként is ritkább, a legtöbbnek vannak színek foltjai itt-ott. Nem mindegy azonban, hogy milyen fehér collie-ról beszélünk. Mert lehet a kutya testfelületének nagy része fehér akkor, ha mindkét szülője fehér faktoros. Két fehér faktoros szülőnek könnyen születhet olyan kölyke, ami szinte teljesen fehér, a fejük viszont mindig színes (színes fejű fehér collie). A fehér szín ez esetben csak esztétikai kérdés. A kutya teljesen egészséges lehet bármekkora fehér faktortól függetlenül. Amerikában gond nélkül lehet velük kiállításozni, vagy tenyészteni, Európában nem. Más a helyzet viszont azokkal a colliekkal, akik azért fehérek, mert mindkét szülőjük merle (sable merle vagy blue merle), vagyis dupla merlék. Mivel ez komoly egészségügyi problémákat okozhat. Legtöbb ilyen esetben a fehér kölykök süketen és/vagy vakon születnek (súlyosan beteg vagy hiányzik a szemük). Ezeknek a kutyáknak általában a fejük is javarészt, vagy teljesen fehér. Hogy akkor miért alkalmazzák tenyésztők a merle – merle párosítást? A titok tricolor - blue merle almok kiszámíthatatlanságában rejlik. Merle kutyát elvileg csak tricolorral lehet pároztatni. Így a kölykök között lesz tricolor és blue merle is. Jellemzően több tricolor születik egy almon belül mint blue merle. Sőt időnként előfordul, hogy a csak tricolor kölykök születnek.  Pedig a tenyésztők a blue merle x tricolor párosítást általában a blue merle kölykök miatt szeretnék. Csak blue merle kölykökből álló – pláne nagyobb létszámú – alom nagyon ritka. Ha viszont van egy dupla merle kutyánk, és azt pároztatjuk tricolor színűvel, akkor a kölykök garantáltan egytől-egyig blue merlék lesznek. Hát ezért. (Európában a merle x merle párosítás tiltott a fent említett okok miatt.)

SZÍNES FEJŰ FEHÉR COLLIEK (MINDKÉT SZÜLŐ FEHÉR FAKTOROS)

színes (sable) fejű fehér

amerika kan

Glenbracken Classique On Ice

forrás: julianina.com

színes (blue merle) fejű fehér

amerikai kan

Clarion Marko's Trace Of Smoke

forrás: colliesonline.com

színes (tricolor) fejű fehér

amerikai szuka

Clarion Sky Dancer

forrás: dogbreedz.net

DUPLA MERLE COLLIEK (MINDKÉT SZÜLŐ MERLE)

dupla merle

kanadai kan kölyök

Glasgowhill's Pablo Picasso

forrás: glasgowhillcollies.com

dupla merle

kanadai szuka

Alfenloch A Beautiful Starlet

forrás: border-wars.com

dupla merle

amerikai kan

Wyndlair Avalanche

forrás: collie-online.com

bottom of page